Surowy Wegański Makowiec

by

Surowy makowiec czyli słodkość w królewskim wydaniu :). To mój makowy debiut :). Zapraszam!

Surowy Wegański Makowiec

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • Podstawa ciasta
  • 3/4 kubka migdałów 
  • 3/4 kubka wiórków kokosowych (zmielonych na proszek)
  • 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu daktylowego (lub miodu, syropu klonowego czy z agawy) - opcjonalnie
  • 3 do 5 łyżek mleka kokosowego
  • Masa makowa
  • 2 kubki maku (300 g)
  • 2 kubki nerkowców (200 g)
  • 1 kubek miękkich, suszonych śliwek + 1/2 kubka wody
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 8 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
  • 1/2 kubka rodzynek (namoczonych, a później wysuszonych papierem kuchennym)
  • "Lukier"
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżeczki cukru brzozowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie

1. Mak i nerkowce namocz na noc (dzień wcześniej), co najmniej na 24 godziny (mak).
Masa makowa
2. Zmiksuj śliwki z wodą (można je wcześniej namoczyć), dodaj nerkowce, mleko kokosowe, sok z pomarańczy, esencje migdałową zmiksuj. Po chwili dodaj mak i wlej roztopiony olej kokosowy. Jeśli masa będzie dla Ciebie niewystarczająco słodka, dodaj syrop daktylowy. Wsyp skórkę pomarańczową i miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodaj rodzynki.
Podstawa
3. Zmiel migdały i połącz z mąką kokosową (zmielone wiórki) dodaj mleko, olej kokosowy i syrop z daktyli. Wyrób ręką masę orzechowo-kokosową. Powinna być dość zwarta i jednolita.
4. Wyłóż masę do formy (ja użyłam formę o średnicy 20 cm i 2 szt. po 12 cm) i lekko ubij (inaczej będzie się kruszyć przy krojeniu).
5. Wlej masę makową i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę
6. Po tym czasie przygotuj “lukier”. Wymieszaj składniki na gładko. Posmaruj ciasto (lukier powinien lekko tężeć) i wstaw ciasto ponownie do lodówki.

Notes

Ciasto przechowuj w lodówce.


16 komentarzy
1

You may also like

16 komentarzy

Daria 3 kwietnia 2015 - 12:51

cudowny debiut! <3 uwielbiam mak, więc jak zobaczyłam to ciacho to przez parę minut nie umiałam oderwać wzroku – jest genialny! 😀

Reply
Fit 3 kwietnia 2015 - 15:54

To musi być chyba straaaasznie słodkie? Czy się mylę?

Reply
Biała Filiżanka 3 kwietnia 2015 - 17:59

Ciasto wygląda świetnie ! Makowiec musi rewelacyjnie smakować, zawiera tyle fajnych składników 🙂
Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt.

Reply
Zuza El-Chocolate 3 kwietnia 2015 - 18:17

Wygląda przepysznie i bardzo słodko 😀

Reply
Blue Almonds 3 kwietnia 2015 - 18:30

Szczerze mówiąc to nie jest aż tak słodkie 🙂

Reply
Anonimowy 3 kwietnia 2015 - 19:20

Czy bez spodu to piękne ciasto się utrzyma ?

Reply
Blue Almonds 3 kwietnia 2015 - 20:19

Zdecydowanie tak, nawet pomyślałam o tym, że mogłoby być bez 🙂

Reply
Magdalena Kuchaja 3 kwietnia 2015 - 20:46

rewelacyjny makowiec, taki mogłabym jeść przez całe święta!

Reply
Kasia Rzepka 3 kwietnia 2015 - 23:26

super, bardzo pysznie wyglada

Reply
Avka 6 kwietnia 2015 - 19:39

świetnie wygląda ten debiut, na pewno jest bardzo smaczny 🙂

Reply
Anonimowy 6 maja 2015 - 00:09

czy to moze byc mleko koko wlasnej roboty czy takie geste z puszki??

Reply
Blue Almonds 6 maja 2015 - 08:43

Ja użyłam płynnego mleka kokosowego z kartonu (w składzie ma tylko kokos i wodę, bez żadnych dodatków), ma konsystencje tłustego mleka. Myślę, że takie własnej roboty będzie dobre, a może nawet lepsze 🙂

Reply
Nic Niejem 9 stycznia 2016 - 22:58

a czy mak nie powinien być zmielony? Chodzi mi o to czy zmielić go w maszynce, czy może blenderem, czy ogólnie nie trzeba go niczym maltretować? kiedyś robiłam taki tylko moczony mak do owsianki i był ok, ale czy w takim deserze jak to piękne ciasto będzie ok niezmielony?

Reply
Blue Almonds 10 stycznia 2016 - 18:36

Ja akurat nie mieliłam, ale myślę, że lepiej będzie użyć maku mielonego :). Pozdrowienia 🙂

Reply
Gosia 15 grudnia 2019 - 20:49

Zrobiłam makowiec i wyszedł przepyszny 🙂 Jedynie nie miałam rodzynek to zamieniłam na żurawinę w soku jabłkowym. Dzięki za ten przepis, ostatnio za mną chodzi taki surowy makowiec w każdej postaci 🙂

Reply
magda 16 grudnia 2019 - 22:01

Hej Gosia, nawet nie wiesz jak się cieszę, że ci smakuje :). Prawie zapomniałam o tym przepiscie. Dzięki za przypomnienie 🙂

Reply

Zostaw komentarz