Tarta z Owocami Leśnymi

30 kwietnia 2015
Wegańska Tarta z Owocami Leśnymi
Tarta z Owocami Leśnymi. Wegańska, zdrowa i intensywnie owocowa tarta z mieszanką malin, jeżyn, jagód oraz czerwonej i czarnej porzeczki. Do tego banalnie prosta w wykonaniu. Myślę, że nie raz wrócę do tego przepisu. Pycha!

  Maliny, jeżyny, jagody, poziomki czy borówki – każdy z nas je lubi. Nie tylko świetnie smakują, ale również mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie.


Tarta z Owocami Leśnymi

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • Podstawa ciasta:
  • 1 kubek mąki z płatków owsianych (zmielone płatki owsiane)
  • 1/2 kubka mąki kokosowej
  • 1/2 kubka mąki orkiszowej razowej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • około 6 łyżek wody
  • Masa owocowa:
  • 5 kubków mrożonej mieszanki owoców leśnych (maliny, jeżyny, porzeczki, jagody)
  • 3 do 5 łyżek cukru brzozowego (ksylitol)
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki nasion chia

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C.
  2. W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą.
  3. W dużej misce połącz pozostałe składniki podstawy, a następnie dodaj „zżelowane” siemię lniane. Wyrób ciasto, powinno być dość zwarte. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  4. Wyłóż ciasto na spód i boki formy na tartę. Lekko dociśnij. Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut. Ciasto powinno być lekko złote.
  5. W rondelku wymieszaj owoce leśne, cukier, cynamon i sól (ewentualnie odrobinę wody). Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut (aż owoce „puszczą” sok). Wyłącz grzanie i odstaw, wrzuć nasiona chia i dobrze wymieszaj. Odczekaj, aż masa lekko ostygnie stężeje.
  6. Wylej masę owocową na wcześniej przygotowaną podstawę i piecz około 15-20 minut w temp. 200 st.C. Przed podaniem tarta musi wystygnąć.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

9 komentarzy

Maria 30 kwietnia 2015 at 08:49

Super przepis.Jak zaczelam czytac poczatek,to bylam pewna,ze bedzie do masy owocowej zelatyna. A tutaj prosze jakie mile zaskoczenie. Uwielbiam nasionka chia. Z pewnoscia skorzystam z przepisu. Pozdrawiam:-P.

Odpowiedz
Blue Almonds 30 kwietnia 2015 at 11:38

Dziękuję :). Cieszę się, że spodobał Ci się przepis. Ja na pewno będę robić tę tartę często, bardzo mi zasmakowała :P. Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Daria 30 kwietnia 2015 at 12:25

piękna tarta! aż zatęskniłam za tymi owocami, ale na szczęście nie trzeba już tak długo czekać:)

Odpowiedz
Biała Filiżanka 30 kwietnia 2015 at 13:45

Bardzo apetycznie wygląda Twoja tarta. Chętnie zjadłabym kawałek 🙂

Odpowiedz
Olga Pi 30 kwietnia 2015 at 15:32

Już nie mogę się doczekać, aż będzie można zrobić taką ze świeżymi owocami:)

Odpowiedz
kasia 5 maja 2015 at 14:18

Takie tarty to ja zawsze wszędzie i zawsze 😉

Odpowiedz
Blue Almonds 5 maja 2015 at 14:22

Ja również :D, wszędzie i zawsze !

Odpowiedz
Moni 21 maja 2015 at 20:24

Ciasto rewelacja! zwłaszcza na drugi dzień jak spód przejdzie trochę masą 🙂 dziś próbuje jabłecznik z rabarbarem zobaczymy co z tego wyjdzie

Odpowiedz
Blue Almonds 21 maja 2015 at 22:50

Super Moni, że Ci zasmakowało :), ja też byłam nim zachwycona :), chyba będę musiała zrobić go jeszcze raz :). Powodzenia z jabłecznikiem!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226