Tofurnik czyli „Sernik” z Tofu z Różano-Rabarbarową Konfiturą

3 czerwca 2016

Uff…, w końcu udało mi się wrzucić tego posta :). Ciacho było imieninowe 🙂  i miałam ochotę zamieścić ten przepis z dedykacją dla wszystkich Magd i Magdalen :). Nie udało się , ale dedykacja zostaje ;). 

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • Ciasto
  • 1 kubek mąki orkiszowej razowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 kubka wody
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 4 łyżki miodu
  • Masa "serowa"
  • 400 g tofu
  • 3/4 kubka mleka ryżowego waniliowego
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • Konfitura różano-rabarbarowa
  • 3 laski rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 lub 2 łyżki cukru brązowego, kokosowego, ksylitolu ... (dostosuj do swojego smaku)
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 2 lub więcej łyżek wody różanej

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Wyłóż do formy i piecz około 20 minut.
  3. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki masy „serowej”.
  4. Wyciągnij z piekarnika podpieczone ciasto, wylej na niego masę z tofu i wstaw ponownie na około 45-50 minut. Ciasto powinno zrumienić się jak zwykły sernik i nie powinno mieć płynnego środka.
  5. W międzyczasie ugotuj rabarbar z cynamonem i cukrem z niewielką ilością wody. Mąkę z tapioki wymieszaj w kubeczku z 1/2 kubka wody (tapiokę można zastąpić nasionami chia). Następnie powstały płyn dodaj do rabarbaru i chwilę gotuj. Na końcu dodaj wodę różaną. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody.

Dodatkowe informacje

Tofurnik smakuje najlepiej po kilku godzinach, gdy spód ciasta lekko zmięknie.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

5 komentarzy

Kinga 3 czerwca 2016 at 17:39

Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

Zapraszam na mojego bloga! 🙂

Odpowiedz
Veggie 3 czerwca 2016 at 21:02

Piękne i bardzo apetycznie podane 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 3 czerwca 2016 at 21:13

Dziękuję :)!!!

Odpowiedz
Daria 4 czerwca 2016 at 07:00

piękne zdjęcia i przepyszne ciasto! aż chciałoby się zjeść… ekran XD

Odpowiedz
Ziołami Malowane 4 czerwca 2016 at 08:26

Jakie piękne ciasto <3 I wspaniały dobór smaków: róża i rabarbar doskonale się komponują 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226