Waniliowe Mleko z Pestek Dyni

1 lutego 2016

To moje pierwsze mleko z pestek dyni. Te niepozorne, zielone pesteczki są pełne witamin i minerałów, m.in.: magnez, fosfor, mangan, cynk (ma dobroczynny wpływ na cerę).
Świetnie smakuje z granolą i świeżymi owocami.


Mleko z Pestek Dyni

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek pestek dyni
  • 2 i 1/2 kubka wody
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 4 daktyle (opcjonalnie, jeśli lubisz słodkie mleka roślinne)
  • szczypta soli

Przygotowanie

Namoczone pestki dyni (przez ok. 4-6 godzin) miksuj w blenderze z pozostałymi składnikami, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowywania mleka roślinnego lub przez lnianą serwetkę.

Dodatkowe informacje

Mleko z pestek dyni przechowuj w lodówce (max 3 dni). Przed użyciem wstrząśnij.

8 komentarzy

Natalia Pałac 1 lutego 2016 at 22:46

świetne mleko! Jak pięknie przechowywane:3

Odpowiedz
Kraina Sosny 1 lutego 2016 at 23:00

Fantastyczne 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2016 at 00:47

Pięknie dziękuję 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 2 lutego 2016 at 00:48

Wielkie dziękuję 😀

Odpowiedz
Daria 2 lutego 2016 at 08:53

z takim mlekiem jeszcze się nie spotkałam, ale bardzo lubię masło z pestek dyni więc i mleko musi ciekawie smakować 🙂

Odpowiedz
Aleksandra 12 lutego 2016 at 16:41

Ile może ono mieć kalorii?

Odpowiedz
Aleksandra 12 lutego 2016 at 16:41

Ile może ono mieć kalorii?

Odpowiedz
Blue Almonds 12 lutego 2016 at 20:56

Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia, ale myślę, że niezbyt dużo, podobnie jak inne mleka roślinne 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226