Waniliowy Jagielnik ze Skórką Pomarańczy

6 maja 2016

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego i oto efekt:
Wegański „Sernik” z kaszy jaglanej ze skórką pomarańczy i płatkami migdałów.


Waniliowy Jagielnik ze Skórką Pomarańczy

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 i 1/2 kubka kaszy jaglanej (dobrze wypłukanej)
  • 1 laska wanilii
  • 2 kubki mleka sojowego waniliowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru: brązowy, ksylitol, kokosowy, syrop klonowy  ... (jeśli lubisz b. słodkie to 5-6 łyżek)
  • 2 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej (zmielone migdały lub wiórki kokosowe)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego (opcjonalnie) lub haitański rum 🙂

Przygotowanie

  1. Gotuj kaszę jaglaną z 2 kubkami wody.
  2. Gdy woda prawie odparuje dodaj mleko roślinne, olej kokosowy, cukier oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami. Wszystko powinno trwać ok. 30 minut, aż kasza będzie miękka. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka.
  3. Odstaw kaszę. Wyciągnij laskę wanilii. Gdy lekko przestygnie dodaj pozostałe składniki (poza skórką pomarańczy) i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu dodaj startą skórkę pomarańczy.
  4. Przełóż masę do tortownicy, posyp płatkami migdałów i piecz w temperaturze ok. 180-200 st.C przez godzinę.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

5 komentarzy

Komarka 6 maja 2016 at 14:40

Ale pięknie wygląda z tą kwiatową dekoracją! Przyznaję się, że nigdy nie jadłam sernika wegańskiego (kocham nad życie ten z twarogu), ale z przyjemnością spróbowałabym, gdyby wyglądał tak jak ten 🙂

Odpowiedz
Monica 6 maja 2016 at 16:00

Cudniasty!

Odpowiedz
VEGANation 6 maja 2016 at 16:20

Właśnie chodził za mną jagielnik .. to chyba znak że pora wypróbować Twój przepis! 😀

Odpowiedz
Anonimowy 27 maja 2016 at 20:25

Wygląda ślicznie, planuję zrobić i mam pytanie odnośnie tortownicy… jaka jest średnica tej w której Pani robiła? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 27 maja 2016 at 20:46

Dziękuję! 🙂 Tortownica, której użyłam ma 20 cm.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226