Wegańska Botwina „Imbir & Kokos” z Wędzonym Tofu

31 maja 2015

Uwielbiam taką botwinkę. Zrobiłam ją już kilka razy, a normalnie to nie lubię się powtarzać :), a to już o czymś świadczy :D. Imbir i mleko kokosowe świetnie komponują się z młodymi buraczkami.


Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 niewielka cebula (drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 do 2 łyżek imbiru (drobno pokrojony)
  • 1 pęczek młodych buraków z liśćmi (pokrojone w cienkie paseczki)
  • 5 kubków gorącej wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 kubek mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • 1 pęczek świeżego koperku (mały)
  • 1 paczka wędzonego tofu (moja miała 180 g)

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę. Duś na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i imbir. Podgrzewaj kolejne 2-3 minuty, jednocześnie mieszając.
  2. Dodaj pokrojoną botwinkę i buraczki. Po chwili dodaj gorącą wodę i sos sojowy. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki: przyprawy, koperek i mleko kokosowe.

Dodatkowe informacje

Zamiast wody i sosu sojowego można użyć bulionu warzywnego.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Daria 31 maja 2015 at 13:45

świetny pomysł – botwinka z mleczkiem kokosowym smakuje świetnie i chętnie się przekonam jaka jest pyszna właśnie w takim wydaniu jak dzisiaj prezentujesz 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 31 maja 2015 at 15:59

mmm świetna wiosenna zupa o niebanalnych smakach 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226