Wegański Cynamonowy Jabłecznik z Rabarbarem

19 maja 2015

Jabłka, rabarbar i cynamon. Czy istnieje lepsze połączenie :)?


Jabłecznik z Rabarbarem

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-6

Produkty

  • 2 kubki mąki (ja użyłam kokosowej i orkiszowej w proporcji 1:1)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka do posypania po wierzchu
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
  • 1 kubek mleka kokosowego
  • 3 do 4 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • kilka kropel olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 2 jabłka (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 2 dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
  • 2 do 4 lasek rabarbaru (ok 2 - 3 kubków pokrojonego w plasterki) 
  • + 1 łyżeczka cukru brzozowego do posypania ciasta

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C
2. W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą.
3. W większej  misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wlej mleko kokosowe, „zżelowane” siemię lniane, olej kokosowy, masę bananową i olejek migdałowy. Dobrze wymieszaj na końcu dodając starte jabłka.
4. Przełóż masę do wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym formy. Ułóż rabarbar jak na zdjęciu lub zupełnie inaczej ;). Posyp po wierzchu cukrem i cynamonem.
5. Ciasto piecz ok. 55 minut.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

12 komentarzy

Daria 19 maja 2015 at 16:02

nie, nie ma lepszego! aż mi się zamarzył taki cudowny jabłecznik 🙂

Odpowiedz
Maria 19 maja 2015 at 16:19

Swietny przepis. Mam tylko jedno pytanie. Jaka srednica formy? Pozdrawiam :-P.

Odpowiedz
Blue Almonds 19 maja 2015 at 17:09

Dziękuję :). Moja ma ok. 26 cm. Miłego dnia i pieczenia 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 19 maja 2015 at 17:11

😀

Odpowiedz
Avka 19 maja 2015 at 17:50

uwielbiam rabarbar, chętnie zrobię takie pysznie wyglądające ciasto 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Anna 19 maja 2015 at 18:18

Zachwyca wyglądem zachwyca smakiem! *-*

Odpowiedz
Anonimowy 19 maja 2015 at 18:27

Jaką mąkę zamiast orkiszowej?

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 19 maja 2015 at 19:36

aż jestem ciekawa smaku!

Odpowiedz
Blue Almonds 19 maja 2015 at 20:08

Wg mnie powinno się udać z każdą 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 19 maja 2015 at 20:11

Dziękuję! Miło mi, że Ci się podoba 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 19 maja 2015 at 20:13

Rabarbar rządzi 😀

Odpowiedz
Blue Almonds 19 maja 2015 at 20:13

Zapraszam do próbowania 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226