Wegański Migdałowy „Jogurt”

9 kwietnia 2017

Migdałowy „Jogurt” to jeden z lepszych specjałów kuchni wegańskiej, który udało mi się zrobić w ostatnim czasie. „Jogurt” jest delikatnie słodki i zjawiskowo kremowy. Polubiłam go z malinami, pestkami dyni, płatkami owsianymi i drobno pokrojoną figą.


Migdałowy Jogurt

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 4 Czas przygotowania:

Produkty

  • - 1/2 szklanki namoczonych nerkowców
  • -1/2 szklanki namoczonych i obranych migdałów
  • -3/4 szkl. namoczonych daktyli
  • -1 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki miksuj w blenderze na wysokich obrotach przez kilka minut. Musi być bardzo kremowy.
  2. Przełóż do szczelnego pudełeczka i przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.

Dodatkowe informacje

Jogurt świetnie smakuje z musli, granolą, orzechami i świeżymi owocami. Można go też posypać kruszonymi ziarnami kakaowca.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

3 komentarze

teenager ;) 9 maja 2014 at 06:07

bez zastanowienia zabieram się za wyrób tego jogurtu! 🙂

Odpowiedz
Avka 9 maja 2014 at 15:10

o jogurcie z migdałów i nerkowców jeszcze nie słyszałam, dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
MagPie 10 maja 2014 at 20:51

warto spróbować i poeksperymentować z dodatkami 😀

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226