Wegański Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej

15 września 2016

Czy zauważyliście, że nie tylko roślinożercy rzucają się na wegańskie pasztety? Jeśli tylko na stole pojawi się jakiś, obojętnie czy z pieczarek, fasoli, cieciorki czy kaszy jaglanej, znika błyskawicznie. Dzisiejszy należy chyba do tych najprostszych, składa się jedynie z pieczarek i niepalonej kaszy gryczanej. Przepisz z serii „PP”: prosto i pysznie :).

Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 2 kubki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 kg pieczarek (pokrojone na ćwiartki)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • olej do posmarowania formy

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (2 kubki kaszy na 4 kubki wody).
  2. Pokrój pieczarki na ćwiartki, a czosnek na plasterki. Na dnie dużej patelni rozgrzej olej, dodaj grzyby. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu wymieszaj. Na końcu dodaj czosnek. Smaż jeszcze ok. 2 minuty.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. W dużej misce połącz wszystkie składniki (ugotowaną kaszę, pieczarki i przyprawy). Nie oszczędzaj pieprzu, ponieważ pasztet powinien mieć jego wyczuwalną nutę.
  4. Keksówkę wysmaruj olejem i wypełnij masą pieczarkowo-gryczaną. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Odstaw do wystygnięcia.


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

2 komentarze

Kasia Sarna 16 września 2016 at 07:57

latem piekłam mniej pasztetów, ale na jesień pewnie do nich wrócę. pyszny pomysł 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 16 września 2016 at 12:04

No właśnie chyba poczułam jesień, bo zapragnęłam zjeść pasztet 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226