Wegańskie Bananowe Pancakes z Nasionami Bazylii

by

 Amerykański klasyk w wersji roślinnej, a przy okazji zdrowej. Słodzone bananem, na mącę z płatków owsianych podane z owocami i miodem lub syropem klonowym to idealny poranny posiłek, dla osób dbających o zdrowie i szukających pozytywnej energii od rana. Jeśli znudziła ci się codzienna owsianka to ta propozycja będzie idealną odmianą. Nietypowym dodatkiem są tutaj nasiona bazylii, które same w sobie nie mają żadnego smaku. Więcej o właściwościach tych nasionek pisałam tutaj.

 

Bananowe Pancakes z Nasionami Bazylii

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek płatków owsianych (zmielonych na mąkę)
  • 1 kubek mleka sojowego
  • 1/3 kubka mąki pełnoziarnistej (u mnie razowa orkiszowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duży lub 2 małe, dojrzałe banany (rozgniecione widelcem na pulpę)
  • 2 łyżki nasion bazylii (lub chia)
  • olej kokosowy (niewielka ilość do posmarowania patelni)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie

1. Połącz wszystkie składniki na pankejki w misce i dobrze wymieszaj.
2. Smaż z obu stron na natłuszczonej patelni, na średnio rozgrzanej patelni teflonowej.
Bananowe Pancakes najlepiej smakują z owocami i syropem klonowym.

Więcej przepisów nasionami bazylii tutaj.


5 komentarzy
1

You may also like

5 komentarzy

piegusek 28 października 2016 - 11:43

rzeczywiście miła odmiana i odpoczynek od popularnej owsianki 🙂 pozdrawiam

Reply
Blue Almonds 28 października 2016 - 21:04

Wiem co mówię :), bo jem owsiankę praktycznie codziennie :). Trzymaj się ciepło

Reply
Daria 29 października 2016 - 08:56

nie ma to jak pyszne bananowe placuszki na weekendowy poranek! ekstra 🙂 uwielbiam takie!

Reply
recepturasmaku 29 października 2016 - 10:26

U mnie też dzisiaj bananowe placki na śniadanie 🙂 idealne 🙂

Reply
Blue Almonds 30 października 2016 - 18:52

Tak, ostatnio odkrywam takie klimaty 🙂

Reply

Zostaw komentarz