Wegańskie Brownie z Czerwonej Fasoli

3 listopada 2016

Moje poszukiwania słodkości idealnej właśnie osiągnęły Mount Everest :). Ciasto intensywnie czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. Wegańskie brownie! Zdrowe, pełne protein, z niewielką ilością tłuszczu (olej kokosowy), słodzone owocami i erytrolem* (polewa), bezglutenowe i do tego z fasoli.  

Z pewnością ciasto w stylu fit na 100%.

 

Czekoladowe Brownie z Czerwonej Fasoli

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 1-12 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli (wypłukanej i odsączonej)
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 do 3/4 kubka gorzkiego kakao (dobrej jakości)
  • 1 duży banan lub 2 mniejsze
  • 1 jabłko
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • Polewa czekoladowa
  • 2 łyżki olej kokosowego
  • 4 czubate łyżeczki gorzkiego kakao.
  • 2 solidne łyżki erytrolu* lub innego cukru
  • 3 do 4 łyżek mleka kokosowego

Przygotowanie

1. Zalej siemię lniane wodą.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 -190 st.C.
3. Zmiksuj w blenderze banan, jabłko i przygotowane siemię lniane. Powoli dodawaj fasolę, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ryżową. Masa powinna uzyskać kremową konsystencję.
4. Przelej masę do formy (u mnie sylikonowa forma 20×20 cm) i piecz około 45 minut.

Przygotowanie polewy
Rozpuść olej kokosowy w małym garnuszku (nie gotuj), następnie dodaj kakao i erytrol. Mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników, zwłaszcza rozpuszczenia cukru. Rozprowadź na upieczonym cieście.

Ciasto trzeba dobrze schłodzić, a najlepiej po ostygnięciu wstawić na trochę do lodówki.

Dodatkowe informacje

* Co to jest erytrol i czy jest zdrowy? Po pierwsze erytrol jest bardzo zdrowy. W przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie. Indeks glikemiczny erytrolu wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier.  Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Jednak erytrytol dostępny w sklepach nie jest pozyskiwany z tych produktów. Słodzik ten najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej. Źródło: Poradnik Zdrowie.


Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

7 komentarzy

Unknown 11 stycznia 2017 at 01:24

Jutro robię, dam znać jak wyszło 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 11 stycznia 2017 at 10:28

Powodzenia! 🙂

Odpowiedz
Unknown 12 stycznia 2017 at 23:21

Wyszło pięknie, smakowało wyśmienicie 🙂 Dziękuję. Zrobiłam małą modyfikację – zamiast siemienia dodałam chia.

Odpowiedz
Blue Almonds 13 stycznia 2017 at 10:38

Super! Cieszę się, że smakowało :). Też lubię eksperymentować. Pozdrowienia! 🙂

Odpowiedz
Oliwia 11 kwietnia 2017 at 19:01

Czy mogę czymś zastąpić mąkę ryżową? 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 11 kwietnia 2017 at 19:21

Oliwia, myślę, że można :). Można dać na przykład w łyżki budyniu w proszku lub ziemniaczanej czy kukurydzianej mąki. Tak sobie myślę 🙂

Odpowiedz
Oliwia 12 kwietnia 2017 at 15:03

Super, więc robię na święta, dzięki 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226