Wegańskie Lody Dyniowe

22 września 2014

 

Pyszne lody o smaku ciasta dyniowego. Deser idealny na pożegnanie lata i przywitanie jesieni :). Bez nabiału, bez glutenu, bez cukru, 100% roślinny :).

 

Wegańskie Lody Dyniowe

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 szkl. puree z dyni pieczonej
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka, bez wody)
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (lub innego)
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw do ciasta dyniowego (przepis na dole)
  • 50 ml roztopionego oleju kokosowego
  • orzechy pistacjowe, do posypania po wierzchu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki lodów dyniowych umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleko kokosowe należy wcześniej trzymać w lodówce przez co najmniej 24 godziny, żeby łatwo było oddzielić wodę od masy kokosowej.
  2. Wlej masę do plastikowego pojemnika i nie przykrywając, włóż go do zamrażarki (chyba, że masz maszynkę do lodów, to wtedy do niej).
  3. Co 30 minut energicznie mieszaj masę lodową. Lody gotowe są po około 2-3 godzinach. Najlepiej zjeść je od razu, co nie jest wielkim problemem :).

Dodatkowe informacje

Przyprawa do ciasta dyniowego: Składniki: 3 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1i1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1i1/2 łyżeczki goździków. Wykonanie: Wszystko wrzuć do młynka do kawy i zmiel.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

8 komentarzy

Magdalena Kuchaja 22 września 2014 at 20:27

uwielbiam dynię!!! ale nie wiem czy opanowałabym się przed zjedzeniem tego puree robiąc lody 😀

Odpowiedz
MagPie 22 września 2014 at 21:55

Też miałam z tym problem 😀

Odpowiedz
teenager ;) 23 września 2014 at 06:01

te lody to odpowiedź na pytanie, jak zasmakować przez chwilę kawałek nieba! genialne 🙂

Odpowiedz
MagPie 23 września 2014 at 08:35

🙂

Odpowiedz
healthymaniacs 6 stycznia 2015 at 18:06

dodane do ulubionych! 🙂 do tej pory robiłam tylko na bazie masła orzechowego, a tu przecież tyle możliwości! 🙂 dziękuję za inspirację

Odpowiedz
Blue Almonds 7 stycznia 2015 at 10:12

Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Hanna Kuo 16 lipca 2015 at 12:41

Cudownie, że trafiłam na Twoj blog!!! Właśnie przymierzam się do zrobienia lodów dyniowych. Ale będę dodawać skłądniki, dostępne na Tajwanie! Czyli nie obejdzie się bez imbiru, leka sojowego i migdałowego! 😀
Czy mogę Cię podlinkować, pisząc, że inspirację znalazłam na tej stronie?
Pozdrawiam z tropików! 🙂
Hania

Odpowiedz
Blue Almonds 16 lipca 2015 at 14:40

Na pewno będą genialne :). Chętnie bym spróbowała Twojej wersji :). Pozdrawiam (ja akurat teraz z Australii i to zimowej) i oczywiście możesz linkować 😀
Magda

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226