Dyniowe Muffiny z Jabłkiem i Sezamem

by
Wegańskie Dyniowe Muffiny :D. Podane na ciepło, z odrobiną syropu klonowego, poprawią nastrój nawet w najbardziej szary, deszczowy i zimny dzień.

Dyniowe Muffiny z Jabłkiem i Sezamem

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubka mąki bezglutenowej (jak użyłam jaglanej i kokosowej, proporcje 1:1)
  • 1/3 kubka zmielonych płatków owsianych (bądź innych bez glutenu)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki zmielonego sezamu
  • 1/2 kubka pokruszonych orzechów (ja użyłam laskowych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do ciasta dyniowego
  • 1 i 1/2 kubka puree z dyni
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 kubka mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego)
  • 1/4 kubkasyropu klonowego (ok. 3-4 łyżek)
  • 1 spore jabłko (starte na grubych oczkach)

Wykonanie

1. Wszystkie suche składniki ciasta umieśc w misce i dobrze wymieszaj, dodaj mokre składniki i znów mieszaj, na końcu dodaj starte jabłko.
2. Umieść masę w foremkach na muffinki. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 st. Powinny być lekko przyrumienione.

Muffiny Świetnie smakują podane na ciepło, polane odrobiną syropu klonowego.

Notes

Puree dyniowe przygotowuje gotując pokrojoną dynię na parze (około 10-15 minut).

8 komentarzy
1

You may also like

8 komentarzy

Avka 26 września 2014 - 13:27

uwielbiam muffinki, a z dynią to już w ogóle, a co do tej mąki kokosowej – kupujesz czy robisz, nie jestem pewna, ale chyba z wiórków da się ją zrobić? 🙂

Reply
MagPie 26 września 2014 - 15:32

Trraz użyłam gotowej, ale myślę, że bez problemu mozna zrobić swoją :), młynek do kawy wydaje się do takiego zadania idelany 🙂

Reply
teenager ;) 26 września 2014 - 17:25

nic dodać, nic ująć! muffiny najlepsze z najlepszych jesienią 🙂 dynia króluje!

Reply
Magdalena Kuchaja 26 września 2014 - 17:30

rewelacyjny przepis!! chyba go wypróbuję! 🙂

Reply
RedHead 26 września 2014 - 18:09

Pyszniutkie! 🙂

Reply
MagPie 26 września 2014 - 22:57

Dynia rządzi 😀

Reply
MagPie 26 września 2014 - 22:59

Pyszne, dyniowe, wilgotne muffiny z korzennym aromatem 🙂

Reply
MagPie 26 września 2014 - 22:59

Pyszne i zdrowe 🙂

Reply

Zostaw komentarz