Wegańskie Owsiane Babeczki Czekoladowo-Orzechowe

31 sierpnia 2017
Czekoladowe Babeczki Owsiane_Niebieski Migdał_Kuchnia roślinna

Zazwyczaj na śniadanie wypijam koktajle, ale czasem jest dzień, że mam ochotę na coś zupełnie innego. I tym czymś są na przykład takie owsiane babeczki :).
Zdrowe, przepyszne i proste w robieniu!

Wydrukuj przepis
Ilość osób: 2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek tradycyjnych płatków owsianych
  • 1 duży dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
  • 1/2 kubka mleka migdałowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao (lekko czubate :))
  • 2 łyżki startej drobno skórki świeżej pomarańczy (1 łyżka do środka i 1 łyżka do posypania po upieczeniu)
  • szczypta soli
  • - orzechy laskowe (opcjonalnie) - do posypania po wierzchu
  • - olej kokosowy do posmarowania foremek

Przygotowanie

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 st.C
2. Połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.
3. Wysmaruj foremki olejem kokosowym (ja użyłam 2 szt po 11 cm średnicy). Wlej ciasto i posyp orzechami. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 35-40 minut (termoobieg, a pod koniec można włączyć opiekanie). Babeczki powinny być zwarte, a wierzch lekko chrupiący.

Spróbuj innych potraw z tymi składnikami

8 komentarzy

Biała Filiżanka 6 marca 2015 at 17:56

Bardzo fajny pomysł na śniadanie. Babeczki wyglądają bardzo apetycznie !

Odpowiedz
Daria 6 marca 2015 at 18:27

takim babeczkom trudno się oprzeć! pyszna słodka dawka energii z rana 🙂 bardzo fajne te małe formy! muszę gdzieś taką zdobyć 😀

Odpowiedz
kikimora 6 marca 2015 at 19:13

Brzmi super 🙂 Kiedyś dość często jadałam takie wypieki z rana, teraz jem na przemian kaszki, owsianki i koktajle. Pora sobie przypomnieć takie cuda 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 6 marca 2015 at 20:41

mmmm chętnie bym się poczęstowała!

Odpowiedz
Blue Almonds 7 marca 2015 at 15:10

i świetnie smakują :). Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 7 marca 2015 at 15:10

Dzięki! Miło mi, że się podoba 🙂

Odpowiedz
Blue Almonds 7 marca 2015 at 15:12

Moje śniadania też wyglądają jak Twoje :). Warto czasem przełamać rutynę :).

Odpowiedz
Blue Almonds 7 marca 2015 at 15:12

Bardzo proszę 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

UA-52384226