Sycący, szybki, zdrowy i bardzo smakowity posiłek. Zielone warzywa w roli głównej w towarzystwie białej fasolki. Wegańska wersja “fasolki po bretońsku”.
Produkty
- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej fasoli
- 3/4 szkl. pokrojonego w półplasterki pora
- 1/2 młodej cukinii (lub 1 małą)
- 3 laski selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl. buliony warzywnego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 gałązki lubczyku
- zielona pietruszka
- sos sojowy (opcjonalnie)
Wykonanie
- W garnuszku rozpuść olej kokosowy, wrzuć por i czosnek, lekko podsmaż.
- Dodaj pokrojony seler naciowy i cukinię.
- Zalej bulionem warzywnym i gotuj kilka minut. Wyjmij gałązki lubczyku.
- Włóż fasolkę i gotowe. Udekoruj zieloną pietruszką i pestkami dyni.
Notes
Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, możesz użyć fasolki z puszki. Ważne, żeby warzywa były al dente, nie rozgotowane.