Kremowa i lekkostrawna zupa, pełna witamin, błonnika, kwasów omega 3 i omega 6.
Zupa krem awokado-koperkowa
DrukujProdukty
- 1 i 1/2 szklanki wody źródlanej lub filtrowanej
- 1/2 dużego awokado (musi być dojrzałe) albo jedno małe
- 1 spora żółciutka papryka
- 3 suszone pomidory
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- Do posypania gotowego dania: łuszczone nasiona konopi *
Wykonanie
1. Włóż do blendera wszystkie składniki i miksuj do konsystencji kremu.
2. Wlej do miseczek i posyp nasionami konopi. Udekoruj świeżym koperkiem.
Notes
Zupę można przechowywać w lodówce 2 dni
* Nasiona konopi zapewniają:
- łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe),
- 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności, dużą ilość odżywczych minerałów
- dużą ilość odżywczych minerałów – wapń, potas, fosfor, żelazo, i inne
- błonnik pokarmowy
- witaminy z grupy B oraz witaminę E
- wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3, 6 i 9),
2 komentarze
Bardzo smaczna zupa, myślę, że na stałe zagości w moim menu 🙂
Dziękuję 🙂 Też bardzo ją lubię 🙂